1 op 3 Belgen geeft aan zich te schamen voor gebit

en de meerderheid geeft toe dat ze zich mentaal beter zouden voelen als ze een gezond gebit zouden hebben.

  • Belgen scoren gemiddeld erg slecht op kennis rond mondhygiëne en onderschatten het risico van een slechte mondverzorging op de algehele gezondheid. 41% behaalde een kennisscore van 3 op 10 of lager en slechts 9% scoorde hoger dan een 7.
  • Slechts de helft van de Belgen geeft aan twee keer per dag te poetsen, jongeren doen dit beduidend meer dan ouderen (66% onder 34 jarigen en 40% bij 55+).

Philips heeft in samenwerking met onderzoeksbureau iVOX onderzoek gedaan naar de kennis en het belang van een goede mondgezondheid bij de Belg1.

De dag van de Mondgezondheid

Het belang van mondhygiëne wordt nog vaak onderschat. Want mondgezondheid gaat niet alleen over schone tanden en tandvlees; het kan je algehele gezondheid, welzijn en zelfs de kwaliteit van je leven beïnvloeden 2,3. Een stralende, gezonde glimlach kan ook invloed hebben over hoe je over jezelf denkt4. Net daarom organiseert de wereldwijde tandartsfederatie, FDI World Dental Federation, op 20 maart, de Wereld Mondgezondheidsdag (of World Oral Health Day.)

Dat men niet op de hoogte is van de gevolgen op de algehele gezondheid, blijkt ook uit onderzoek dat Philips in samenwerking met onderzoeksbureau iVOX heeft gedaan1. Belgen scoren gemiddeld slecht op kennisvragen rondom het belang van mondhygiëne met een gemiddelde score van 4 op 10 (5,3 op 13 stellingen). Zo weet slechts een derde dat een slechte mondhygiëne kan leiden tot een verhoogde kans op hart en vaatziekten en slechts 1 op de 10 is bekend met het feit dat tandvleesontsteking bij zwangere vrouwen effect kan hebben op de gezondheid van de (ongeboren) baby. Voor zwangere vrouwen is het extra van belang goed op hun mondverzorging te letten.

Dana Verstappen, Philips Oral Healthcare Relations Manager, vertelt: "Mondhygiëne gaat niet alleen over een mooie glimlach of een schoon gebit. Je mond is de spiegel van je gezondheid en zegt veel over je algehele gezondheid. Maar er is nog werk aan de winkel wanneer je ziet dat nog geen 10 procent van de Belgen hoger scoort dan een 7 op 10 op kennisvragen rond mondhygiëne. Men is voornamelijk niet op de hoogte dat er een sterke link is tussen slechte mondgezondheid en aandoeningen zoals hart- en vaatziekten, diabetes en beroertes.2,3

Van een gezonde glimlach tot een zelfverzekerde glimlach.

  • Minder dan de helft van de Belgen is trots op hun gebit (48%).
  • De Belg geeft zijn gebit gemiddeld een 6 op 10.
  • Meer dan 30% van de ondervraagden schaamt zich weleens voor zijn/haar gebit, de meest aangegeven oorzaak hiervoor is een slechte adem.
  • Drie kwart van de Belgen (75%) is overtuigd dat een gezond gebit het zelfvertrouwen doet toenemen.

Je glimlach is vaak het eerste wat mensen opvalt. Een gezonde, stralende lach kan vaak een grote blijvende indruk achterlaten. Maar liefst 46% van de ondervraagden geeft aan eerst naar het gebit te kijken wanneer ze voor het eerst met iemand op date gaan.

Maar beseffen Belgen ook dat een gezonde mond en glimlach een groot effect kan hebben op je zelfbeeld? Internationaal onderzoek toont aan dat een gezonde mond je kan helpen om je zelfverzekerder te voelen4. En als je zelfverzekerder bent, ga je vaker lachen, wat zorgt voor endorfine, het gelukshormoon!

Dana gaat verder: "Het valt op dat een op de twee Belgen trots is op zijn/haar gebit. Vooral ondervraagden met rechte tanden en weinig tandplak geven aan blij te zijn met hun gebit. Toch wil ik nog even onderstrepen dat voor een mooie glimlach je gebit niet perfect hoeft te zijn. Als je mond maar gezond is, dat is waar je écht trots op moet zijn."

Ready, set, poets

Het klinkt dan wel simpel, toch geeft 35% aan niet tevreden te zijn over zijn mondhygiëne en heeft de helft van de Belgen (48%) er spijt van er vroeger niet meer aandacht aan besteed te hebben. Er valt nog veel te winnen als je beseft dat slechts de helft van de Belgen twee keer per dag hun tanden poetst.

Gelukkig is het niet te laat om een tandje bij te steken. Bij Philips willen we iedereen helpen om goede (poets)gewoonten aan te nemen en thuis de leiding te nemen over je eigen (en die van je kids) mondgezondheid. Met onze innovatieve sonische technologie beweegt de opzetborstel meer dan 62.000 keer per minuut5. Dat is in twee minuten meer dan een handtandenborstel in een maand! Onze geavanceerde gepersonaliseerde oplossingen zijn niet alleen ontwikkeld om je een mooie glimlach te bezorgen, maar ook omdat een gezonde mond vandaag voor minder gezondheidsproblemen kan zorgen later!

  • Wist je dat bijna 40% van het oppervlak van je tanden tussen je tanden ligt?.6 Om krappe ruimtes te bereiken, drink je best veel water en flos je iedere dag.
  • Bladgroenten zoals boerenkool, spinazie en snijbiet zitten vol met vitamine A en B, waarvan wordt aangenomen dat ze de bloedtoevoer naar je tanden bevorderen, het glazuur helpen versterken en gaatjes voorkomen.7
  • Ja, poets ook je tong! Door je tong te reinigen, verwijder je bacteriën die tandplak op je tanden en tandvlees veroorzaken.8
  • Moet je nu flossen voor of na het tandenpoetsen? Onderzoek toont aan dat interdentale reiniging vóór het poetsen de beste manier is om onze tanden effectief te reinigen.9
  • Poets voor het ontbijt om bacteriën die zich 's nachts ophopen te verwijderen en om je tanden te beschermen voordat je gaat eten. Als je direct na het ontbijt poetst, loop je het risico zuren of suikers in je glazuur te wrijven. Het is daarom best een halfuurtje te wachten nadat je hebt gegeten.10

Philips Sonicare

De Philips Sonicare 9900 Prestige, is onze meest geavanceerde elektrische tandenborstel, die je poetsstijl detecteert en zich aanpast terwijl je poetst. Aangedreven door kunstmatige intelligentie, detecteren de ingebouwde sensoren de druk die je uitoefent, de reinigingsbeweging die je gebruikt en de dekking die je bereikt - waardoor je een echt persoonlijke mondgezondheidservaring krijgt.


[1] iVOX studie in opdracht van Philips bij 1000 ondervraagden, maart 2022

[2] Dietrich T, Garcia RI. Associations between periodontal disease and systemic disease: Evaluating the strength of the evidence. J. Periodontol 2005;76:2175-2184.

[3] Barnett ML. The oral-systemic disease connection. An update for the practicing dentist. J AM Dent Assoc 2006: 137 (suppl): 5S-6S.

[4] ​ Keeping your mouth healthy | Oral Health Foundation (dentalhealth.org)

[5] Poetsbewegingen bij de mid end en high end range

[6] How to keep your teeth healthy | Philips Sonicare

[7] Food for healthy teeth and gums l Philips Sonicare

[8] How to keep your teeth healthy | Philips Sonicare

[9] https://www.dentalhealth.org/oral-health-top-tips

[10] https://www.healthline.com/health/should-you-brush-your-teeth-before-or-after-breakfast#summary

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Philips Personal Health Benelux

Over Koninklijke Philips N.V. 

Koninklijke Philips N.V. (NYSE: PHG; AEX: PHIA) is een toonaangevende aanbieder van gezondheidstechnologie die zich richt op het verbeteren van de gezondheid van mensen en het bereiken van betere zorgresultaten binnen het gehele gezondheidscontinuüm, van gezond leven en preventie tot diagnostiek, behandeling en thuiszorg. Philips maakt gebruik van geavanceerde technologieën en diepgaand inzicht in klinische toepassingen en de behoeften van consumenten om geïntegreerde oplossingen te ontwikkelen. Het hoofdkantoor van Philips is gevestigd in Nederland. De onderneming is marktleider op het gebied van diagnostische beeldvorming, beeldgestuurde behandelingen, medische IT-toepassingen, patiëntbewaking, thuiszorgsystemen en gezondheidstoepassingen voor consumenten. Met wereldwijd circa 78.000 medewerkers en verkoop- en servicepunten verspreid over meer dan 100 landen genereerden de activiteiten op het gebied van gezondheidstechnologie in 2021 een omzet van 17,2 miljard euro. Voor nieuws over Philips kunt u terecht op www.philips.nl/nieuwscentrum