Borstvoeding geven is teamwork

Een betrokken partner speelt een sleutelrol in het succes van het borstvoedingsproces.

Persbericht

3 augustus, 2021 - Tijdens de Wereldborstvoedingsweek (1 – 7 augustus 2021) wordt er wereldwijd campagne gevoerd om het bewustzijn rondom borstvoeding te vergroten en nogmaals de bijdrage te onderstrepen van borstvoeding aan het voortbestaan, de gezondheid en het welzijn van iedereen. Dit jaar is het thema van de Wereldborstvoedingweek 'een gedeelde verantwoordelijkheid’. Het is belangrijk om een stimulerende omgeving te creëren rondom het geven van borstvoeding, als het ware een ‘keten van ondersteuning’. Deze keten gaat dwars door alle lagen in onze samenleving, van de medische zorg die moeders ontvangen tot ondersteuning vanuit de werkgever. Onderzoek van Philips [1] toonde eerder ook het belang van de betrokkenheid van de partner bij het borstvoedingsproces aan.

Hoewel de meeste partners (82%)[1] betrokken zijn bij het verzorgen van de baby, liggen veel aspecten van het geven van voeding toch bij de moeder die borstvoeding geeft. Denk daarbij aan het opstaan in de nacht, het kolven, het klaarmaken van het flesje en het reinigen van de borstpomp. Uit onderzoek [1] blijkt dat vrouwen die weten dat ze kunnen rekenen op de steun van hun partner vaker geneigd zijn om te starten met borstvoeding en dit ook langer volhouden. Alleen weten veel partners niet hoe ze die steun kunnen bieden.

“Uit onderzoek weten we dat als een moeder veel steun ervaart van haar partner, het voor haar makkelijker wordt om door te gaan met borstvoeding”, zegt Astrid Smeets, Senior Clinical and Medical Affairs Manager Mother & Child Care. “We kennen de voordelen van moedermelk, maar ondersteuning van moeders van bij het borstvoedingsproces is essentieel voor de kans op succes. Veel vrouwen die borstvoeding geven hebben het gevoel dat ze er alleen voor staan en voelen ze zich schuldig als ze het voeden niet zo lang, of niet op de manier die ze in gedachten hadden, volhouden. Wij zijn er als Philips Avent om moeders met onze innovaties te ondersteunen in het borstvoedingsproces en bij de keuzes die ze daarbij maken.”

Er zijn een aantal simpele dingen die je als partner kan doen tijdens het geven van borstvoeding om zo het proces vlot te laten verlopen voor je partner, je baby en jezelf.

  1. Lees je goed in. Vergaar zelf kennis rond het thema ‘borstvoeding’, zodat ook jij weet wat borstvoeding precies inhoudt en de voor- en nadelen goed beseft. Zo kan je samen beslissen om het wel of niet te doen. En als je er dan voor gaat, doe het dan ook echt samen. Tip: de Zwangerschap+ app is een fijne en volledige informatie bron voor ouders die een kindje verwachten.
  2. Wanneer een vrouw ervoor kiest om te kolven, ondersteun haar dan zo veel mogelijk in dit proces. Zo kan jij bijvoorbeeld het flesje klaarmaken of de borstpomp en flessen reinigen na gebruik.
  3. Geef ​ ’s nachts ondersteuning bij het voeden van de baby, verschoon bijvoorbeeld de luier of haal een glas water voor haar of iets anders dat ze nodig heeft. Ook al is zij degene die letterlijk het vloeibare goud bij zich draagt, als partner kan je helpen die momenten ’s nachts ook makkelijker te maken voor haar.
  4. Veel moeders die borstvoeding geven kunnen zich soms eenzaam voelen. Hun dagelijks leven staat vaak volledig in het teken van de baby en het geven van borstvoeding. Het is belangrijk dat jij als partner blijft praten en luisteren naar haar behoeften. Zorg er bijvoorbeeld voor dat zij eens met familie of vrienden af kan afspreken. Geef haar af en toe een extra knuffel of breng haar een kopje thee tijdens het voeden.
  5. Geef de borstvoedende moeder erkenning en laat zien dat het normaal is dat zij borstvoeding geeft, ook in het openbaar. Dit kan je bijvoorbeeld doen door bij haar te zitten op dat moment.

[1] Onderzoek Philips Avent 2019 over de betrokkenheid van vaders bij de borstvoeding bij 3.500 Pregnancy + gebruikers wereldwijd, juni 2019.

 

Philips Avent World BreastfeedingBEFR.docx

DOCX - 53 Kb

Philips Avent x World Breastfeeding_BENL.docx

DOCX - 53 Kb

Charlotte van Bladel & Ann Ramaekers

PR manager, oSérieux!

 

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Philips Personal Health Benelux

Over Koninklijke Philips N.V. 

Koninklijke Philips N.V. (NYSE: PHG; AEX: PHIA) is een toonaangevende aanbieder van gezondheidstechnologie die zich richt op het verbeteren van de gezondheid van mensen en het bereiken van betere zorgresultaten binnen het gehele gezondheidscontinuüm, van gezond leven en preventie tot diagnostiek, behandeling en thuiszorg. Philips maakt gebruik van geavanceerde technologieën en diepgaand inzicht in klinische toepassingen en de behoeften van consumenten om geïntegreerde oplossingen te ontwikkelen. Het hoofdkantoor van Philips is gevestigd in Nederland. De onderneming is marktleider op het gebied van diagnostische beeldvorming, beeldgestuurde behandelingen, medische IT-toepassingen, patiëntbewaking, thuiszorgsystemen en gezondheidstoepassingen voor consumenten. Met wereldwijd circa 78.000 medewerkers en verkoop- en servicepunten verspreid over meer dan 100 landen genereerden de activiteiten op het gebied van gezondheidstechnologie in 2021 een omzet van 17,2 miljard euro. Voor nieuws over Philips kunt u terecht op www.philips.nl/nieuwscentrum